Hoe maak je een effectieve studieplanning: Tips en Tools voor jongeren

Studeren kan soms overweldigend en onwennig aanvoelen, vooral wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Een goede studieplanning kan je helpen om hier overzicht in te creëren , waardoor je meer controle hebt over je tijd en wat er allemaal nog moet gebeuren. In dit artikel bespreken we hoe je een effectieve studieplanning maakt en welke tips en tools je kunt gebruiken om het meeste uit je studietijd te halen.
Korte-termijn-doelen
Wat moet er gebeuren? En wanneer moet dit af zijn? Maak een schema van wat er welke dag gedaan moet worden om aan het einde van de week bij te zijn in jouw studieplanning. Als je aan het einde van de week een hoofdstuk moet hebben gelezen van een bepaald boek, reken dan bijvoorbeeld uit hoeveel bladzijdes je elke dag moet lezen om dit doel te bereiken.
Lange-termijn-doelen
Kijk verder vooruit en stel doelen voor de maand of het semester. Denk aan “scriptie afronden” of “voorbereiden op eindtentamens”. Wanneer je dit duidelijk in jouw maandplanning zet, kan je elke week de korte-termijn-doelen stellen. Twee vliegen in één klap;). Het stellen van lange-termijn-doelen houden je gemotiveerd en geven richting aan hoe jouw maanden eruit gaan zien.
Digitale Kalenders
Tools zoals Google Calendar of Outlook kunnen je helpen bij het maken van een overzichtelijke planning. Je kunt zelfs herinneringen instellen die jou up-to-date houden over deadlines en tentamens. Als je liever met pen en papier werkt, kan een fysieke agenda of planner net zo effectief zijn. Door het handmatig opschrijven van je taken kan je trouwens je planning ook beter te onthouden!
Wanneer je jouw planning bijhoudt in een agenda kan je hier gemakkelijk "bloktijden" toepassen. Dit is het indelen van je dag in blokken van tijd, waarbij elk blok is toegewezen aan een specifieke taak of vak. Bijvoorbeeld, van 10-12 uur studeer je wiskunde, van 12-14 uur natuurkunde, enzovoort. Bloktijden bevorderen jouw productiviteit door een overzichtelijk beeld te geven van hoe lang je ergens de tijd voor hebt.
Optimale Studietijd
Ontdek op welk moment van de dag je het meest productief bent en pas jouw planning hierop aan. Zorg voor voldoende slaap en rust. Zo ben je fris en neem je beter de stof van wat je leert op. Beweeg! Neem pauzes om even te bewegen, een korte wandeling te maken of wat rek- en strekoefeningen te doen. Tijdens het studeren is goed voor jezelf zorgen essentieel. Je kan niet eindeloos naar een scherm of boek staren en hopen dat het blijft hangen. Net zoals een topsporten ook momentjes nodig heeft om op adem te komen, mag jij echt wel even rusten.
Pomodoro Techniek
Misschien heb je er wel eens van gehoord. De Pomodoro techniek houdt in dat je 25 minuten geconcentreerd werkt en dan een pauze van 5 minuten neemt. Na vier blokken neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Dit helpt om je concentratie te behouden en vermoeidheid te voorkomen.
Studie Hulpmiddelen
Trello: Je taken organiseren in visuele borden! Dit kan helpen om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er nog moet gebeuren.
Todoist: Eenvoudig takenlijsten maken en prioriteiten stellen. Hiermee kan je ook handige herinneringen en deadlines stellen.
Quizlet: Maak en deel flashcards om je kennis te testen en te verbeteren.
Grammarly: Ideaal om je essays en verslagen te controleren op grammatica- en spelfouten!
Beloningen
Beloon jezelf na het behalen van een taak of studeerblok met iets kleins, zoals een korte pauze, een snack, of een aflevering van je favoriete serie. Op langer termijn kan je denken aan grotere beloningen, zoals een avondje uit, een nieuw boek, of een filmavond.
Studeren met je vrienden
Werk samen met vrienden! Het is gezellig en je houdt elkaar gemotiveerd. Ook kunnen jullie elkaar uit de brand helpen als een van jullie een lastig onderwerp niet begrijpt, of even wat inspiratie nodig heeft. Als je niet fysiek bij elkaar kunt komen, gebruik dan videochats om samen te studeren.
Heel veel succes met deze Tips en Tools! Voor gelijksoortige artikelen klik hier.
Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.